Att köpa hund

Funderar du på att köpa hund? Vad härligt – att vara hundägare är något alldeles fantastiskt! Att vara hundägare innebär förutom en massa glädje även ett stort ansvar. Nedan hittar du lite information som kan vara bra att läsa igenom innan du bestämmer dig.

Jag rekommenderar också alla mina valpköpare att läsa boken Kontaktkontraktet, skriven av Eva Bodfält.

Eva är en av Sveriges mest kända instruktörer, föreläsare och författare. Utbildad på Stora Sofielunds Hundskola av humanpsykolog och hundpsykolog Anders Hallgren. Under närmare 35 års verksamhet har Eva utbildat hundägare på alla nivåer.

Passar en hund i ditt liv?

Hur ser ditt liv ut idag, och hur kommer det att se ut i framtiden? En hund är ingen accessoar eller leksak utan en intelligent, levande varelse med en mängd olika behov. Alla hundar oavsett ras förtjänar dock att få bli självklara familjemedlemmar i sina hem, bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans. Om du inte har möjlighet att ge hunden alla dessa saker kanske du ska vänta med att köpa hund.

 

En hund tar tid

Om du redan idag har svårt att få ihop vardagen så bör du noga överväga om du verkligen bör ha en hund. Det är inte bara när hunden är valp som den kräver en massa tid och uppmärksamhet – även en vuxen hund kräver fysisk närvaro. Många hundraser kräver dessutom mycket fysisk aktivitet och mental stimulans för att må bra – något som också tar tid. Hundar är flockdjur och ska inte lämnas ensamma mer än högst 5 timmar per dag. Valpar ska inte vara ensamma alls förrän de är trygga i hemmet och den tid du lägger på att ensamhetsträna dem när de är valp får du igen när de blivit lite större. Ju mer tid du ägnar åt valpen och dess uppfostran desto bättre förhållande och relation får du till din hund.

 

Välj rätt ras – är en Jack Russell rätt för dig?

När du har kommit fram till att en hund passar bra in i ditt liv kommer den svåra frågan om att välja ras. Oavsett om du tror dig veta vilken ras du vill ha eller om du känner dig villrådig inför alla raser gör du klokt i att läsa rasinformationen om Jack Russells.

 

Jag har bestämt mig!

Jippi – det blir en Jack Russell! Förhoppningsvis också från Chrisuns Kennel. All information du som valpköpare behöver veta hittar du på SKKs sida för valpköpare. Har du ytterligare funderingar är du mer än välkommen att kontakta mig.